Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik pod pierzyną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól 1 odrobina
jabłka 1 kg
cukier 4 łyżki
cynamon 2 łyzeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
pierzynka:
śmietana 30% 250 ml
galaretka 1 szt
posypka czekoladowa
kompot truskawkowy
dżem truskawkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik pod pierzyną

Pieczemy biszkopt. Jajka rozdzielamy . Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody i octu dolewamy do białek . Miksujemy . Odkładamy biszkopt dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy dużą łyżką . Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min . Po upieczeniu studzimy i przekrawamy . Nasączamy kompotem truskawkowym i smarujemy dżemem truskawkowym ja użyłam z dodatkiem wanilii. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy z dodatkiem cukru dolewamy ok 1/3 szklanki wody -zagotowujemy . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody . Jabłka z ciągamy z ognia i dodajemy żelatynę . Gdy zacznie gęstnieć układamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody studzimy i dodajemy do śmietany miksujemy . Wylewamy na stężałe już jabłka . Ozdabiamy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 27.12.2012 22:16
ślicznie i apetycznie wygląda
aginaa 27.12.2012 20:42
pyszne
Monika58 27.12.2012 15:39
smakowicie się prezentuje :)
nogawkuchni 27.12.2012 13:22
Pysznie wygląda i na pewno takie jest, oj zjadło by się, lubię ciasta jabłkowe, a w zestawieniu ze śmietanką i czekoladowymi dodatkami to już zupełnie uwielbiam, ciekawy deserek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak