Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pakieciki z ciasta francuskiego

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 szt
kapusta kiszona 1/2 kg
grzyby suszone 8-10 dag
cebula 1 szt
olej 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
angielskie ziele 5-6 ziaren
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do zup w płynie do smaku
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pakieciki z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Grzyby dokładnie umyć i zamoczyć w wodzie przynajmniej na 2 godziny. Następnie ugotować, wyjąć z wywaru, ostudzić i drobno posiekać. ( wywar z grzybów wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej ) Kapustę kiszoną ugotować w wodzie z dodatkiem angielskiego ziela i liścia laurowego, ostudzić, drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać kapustę, bułkę tartą i grzyby, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 7/7 cm.
Krok 1 - Pakieciki z ciasta francuskiego foto
2
Na każdy kawałek ciasta ułożyć po łyżce farszu, skleić wszystkie cztery rogi. Pakieciki ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 2 - Pakieciki z ciasta francuskiego foto
3
Piec w temp 195-200 stopni około 12-15 minut. Podawać z czerwonym czystym barszczem lub z ketchupem.
Krok 3 - Pakieciki z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 12.02.2014 00:51
Świetny pomysł .
Katarzyna59 04.01.2014 16:44
przepyszne,
Alex_M 21.10.2013 10:23
do barszczu chętnie bym kilka zjadła :)
pycia9 27.12.2012 23:37
Pycha
Katarzyna/kate1980 27.12.2012 22:17
pomysłowe i co najważniejsze robi się szybko :)
romanrafal
romanrafal 27.12.2012 16:55
świetne
aisoglam 27.12.2012 13:57
Apetyczne
KasiaK90 27.12.2012 11:09
uwielbiam
mela25 27.12.2012 10:01
uwielbiam takie paszteciki
ewka1978 27.12.2012 08:17
bardzo ładne
olkaaa 27.12.2012 08:14
extra pomysł
fotoviderek 27.12.2012 07:47
Pyszne. Jeszcze jedno wykorzystanie ciasta francuskiego.
miroslawa 27.12.2012 05:23
genialne, super
jasiek 27.12.2012 02:08
wspaniałe do barszczyku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak