Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z nutką mięty
mąka 45 dkg
miód nat. 2 łyzki
śmietana kwaśna 2 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
soda 1 lyzeczka
krem:
mleko 1/2 l
budyń smietankowy 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
Kasia 20 dkg
cukier puder 1/2 szklanki
kefir 1 szklanka
lukier:
cukier puder 2/3 szklanki
sok z cytryny 3 łyżki
krople miętowe 2-3 kropelki
powidła sliwkowe 1 szklanka do przełożenia
Mąkę, sodę, masło, puder - posiekać. Miód ze śmietaną lekko podgrzać i wlać do mąki. Ciasto zagnieść , podzielić na cztery części i bardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką. Przełożyć do tortownicy i piec cztery placki w temperaturze 190° C ok. 10 - 12 minut. Zostawić do wystygnięcia (po ostudzeniu placki są twarde). Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu dodając do proszku budyniowego 1 łyżkę mąki pszennej. Wystudzić . Masło utrzeć z pudrem. Dodać, ucierając powoli, budyń, a następnie po łyżce kefiru. Przełożyć placki wg schematu: placek - powidła - placek - połowa masy - placek - połowa masy - placek. Przycisnąć. Przykryć folią spożywczą i w chłodnym miejscutrzymać przynajmniej 12 godzin aby aby placki miodowe zmiękły . Na końcu utrzec cukier puder z sokiem cytrynowym i kropelkami mięty i polać fantazyjnie miękkie ciasto.