Przepis i sposób przygotowania na: Miodowiec
3,5 szklanki mąki, 1/4 kostki margaryny, 4 łyżki miodu, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki mleka, 1 łyżeczka sody, 3/4 szklanki cukru - z tych produktów zagnieść ciasto, podzielić je na 3 części, rozwałkować i piec kolejno w blaszce w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ok 10 -12 minut. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Krem:
Do rozrobionego proszku budyniowego dodać 1 łyżkę mąki i zagotować. Jak ostygnie zmiksować z 1 kostką masła i 3/4 szklanki cukru.
Polewa:
7 łyżeczek mleka, 5 łyżeczek cukru, 1/4 kostki masła, 2 łyżki kakao. Rozpuścić masło, dodać mleko cukier i kakao.
Upieczone placki przełożyć kremem i na wierzch polać polewą.