Prawdziwy ryż na słodko z jabłkami

Prawdziwy ryż na słodko z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szkl
  • mleko 3,2%

    2 szkl
  • masło extra

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 duzy
  • cynamon proszek

  • jabłka

    2 usmażone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko z mlekiem, masłem i cukrami. Przestudzić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę (1/2) ryżu.Na ryż położyć jabłka ( mogą być inne owoce).Przykryć drugą połową ryżu. Na wierzch położyć 2 łyżki masła ( nie margaryny!!!). Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180*C i zapiekać ok. 25 min. Podawać polany śmietanką, którą można lekko ubić. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.07.2015 17:29
Lubię to jeść.

jolaxa

28.12.2011 23:52
super

ZEWA

27.06.2011 11:17
O tak, w dzieciństwie często się jadało ryż z jabłkami.

SmacznaPyza

04.11.2010 14:33
Heniu, przywołujesz smaki z dzieciństwa :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat