Przepis i sposób przygotowania na: GALETTE DES ROIS-FRANCUSKIE CIASTO MIGDAŁOWE
Rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę do pieczenia,przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut,aby stwardniało i nie skurczyło się podczas pieczenia.Przyłożyć talerz lub formę do pieczenia,wyciąć 2 koła o średnicy 20 cm i ponownie wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
W dużj misce ubić masło z cukrem pudrem na krem.Stopniowo dodać migdały,potem jajko i rum lub koniak. Ubić na gładko i wstawić na 30 minut do lodówki.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jeden blat ciasta. Nałożyć krem migdałowy.Brzeg ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i ostrożnie przykryć drugim ciastem, mocno dociskając brzegi.Ponacinać tępą stroną noża brzegi i środek. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem, ale nie smarować brzegów bo nie wyrośnie.Piec 45 minut.