Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GALETTE DES ROIS-FRANCUSKIE CIASTO MIGDAŁOWE

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 500 g
masło 75 g
cukier puder 75 g
mielone migdały 75 g
jajko 1 sztuka
koniak 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: GALETTE DES ROIS-FRANCUSKIE CIASTO MIGDAŁOWE

Deser ten podawany jest we Francji tylko raz w roku,6 stycznia .
Rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę do pieczenia,przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut,aby stwardniało i nie skurczyło się podczas pieczenia.Przyłożyć talerz lub formę do pieczenia,wyciąć 2 koła o średnicy 20 cm i ponownie wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
W dużj misce ubić masło z cukrem pudrem na krem.Stopniowo dodać migdały,potem jajko i rum lub koniak. Ubić na gładko i wstawić na 30 minut do lodówki.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jeden blat ciasta. Nałożyć krem migdałowy.Brzeg ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i ostrożnie przykryć drugim ciastem, mocno dociskając brzegi.Ponacinać tępą stroną noża brzegi i środek. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem, ale nie smarować brzegów bo nie wyrośnie.Piec 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 21.11.2013 10:31
apetyczne !!!
Pietruszka 11.10.2013 21:48
proste i fajne
Papryczka 20.04.2013 19:03
coś pysznego
kate.500 25.03.2013 19:43
super pyszne
Goya 17.02.2013 15:38
super
Dorian 15.01.2013 08:27
boskie
kasienka23 25.12.2012 11:24
pyszne składniki to ciasto na pewno też jest pyszne!
AURELKA 25.12.2012 10:34
znakomite
magdziorka6 25.12.2012 10:16
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak