Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia wg. przepisu mojej prababci:)

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 szklanka
miód płynny 4-5 łyżek
figi suszone
suszone morele
suszone śliwki kalifornijskie
orzechy włoskie
migdały
rodzynki
pszenica łuskana szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia wg. przepisu mojej prababci:)

Mak zaparzamy, a następnie przekręcamy przez maszynkę o drobnym sitku. Pszenicę moczymy 2-3 godziny i następnie gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną pszenicę łączymy z makiem, miodem i pokrojonymi w kostkę bakaliami(oprócz migdałów). Migdały sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę, przepoławiamy i układamy na wierzchu kutii. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 22.01.2013 14:06
super;)
eMMe 24.12.2012 16:01
mysza75 kaczmarek oczywiście, że nie muszą być figi, ogólnie zasada jest taka, że im więcej bakalii tym lepiej, a figi możesz zastąpić np. daktylami suszonymi lub w ogóle nic nie dodając:)
teresa18 24.12.2012 15:45
mak na słodko jadlam, myśle że w połączeniu z pszenicą równie smakuje dobrze
mysza75 24.12.2012 14:55
Bardzo fajna twoja kutia a czy muszą być figi bo ie za bardzo przepadam za nimi czy można dodać coś innego ?
eMMe 24.12.2012 14:35
Habibi Cuisine, oczywiście można dodać więcej moidu, wg uznania, ja dodałam tyle i wydała mi się wystarczająco słodka, ale oczywiście to według uznania:)
Lemon 24.12.2012 10:43
fajne
Simeo 23.12.2012 20:46
nigdy nie jadłem.
Magda24 23.12.2012 20:26
słodka i smaczna
babajaga1969 23.12.2012 20:18
u mnie nie ma zwyczaju przygotowywania kutii, ale przepis podoba mi się :))
Habibi 23.12.2012 20:15
Ja dodaję jeszcze orzechy laskowe, trochę ziemnych, daktyle, oraz grubo posiekaną czekoladę. No i miodu znacznie więcej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak