Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody czekoladowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana
czekolada
wanilia

Przepis i sposób przygotowania na: Lody czekoladowe

SKŁADNIKI: 480 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu 10 - 12%, 1 laska wanilii, 2 kawałki cynamonu, 5 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 5 żółtek, 125 g cukru, 175 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozciąć laskę wanilii i wyjąć z niej nożem nasionka. Przełożyć je do rondelka wraz ze śmietaną, cynamonem, goździkami i anyżem. Zagotować, odstawić. Zmiksować żółtka z cukrem. Masę śmietanową dodawać stopniowo do masy jajecznej. Miksturę ponownie przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Masę przecedzić i dokładnie wymieszać z czekoladą. Przełożyć do maszyny do lodów i mrozić przez ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 20.01.2012 11:47
mniam
ela_48 16.06.2011 22:20
Kocham czekoladę :) Zjem wszystko co z nij zrobione :) hehe ;)
polly66 23.03.2011 11:46
niebo w gębie!! oby do lata:)
aginaa 02.11.2010 09:34
uwielbiam lody
buksiak12 28.08.2010 14:57
super sprawa
Dorota71 28.08.2010 14:31
muszę wypróbować ten przepis
Emilia22 28.08.2010 14:13
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak