Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Sajgonki z kurczakiem i warzywami "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 300 g
kapusta pekińska 5 lisci
cebula 1 szt
por 1 szt
grzyby mun 50 g
Sos z czosnkiem i chilli 1 łyżka
papier ryżowy 12 arkuszy
olej do smażenia 200 ml
sos sojowy 1 łyzka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: " Sajgonki z kurczakiem i warzywami "

Grzyby namaczamy pół godziny wcześniej w gorącej wodzie.

Mięso kroimy w drobną kostkę.

Cebulę i pora siekamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

Wrzucamy cebulę i pora.

Dodajemy odciśnięte i pokrojone grzybki.

Dokładnie mieszamy i chwilę razem podsmażamy.

Dodajemy drobniutko poszatkowaną kapustę.

Doprawiam solą i pieprzem.

Po usmażeniu odstawiamy.

Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną niewielką porcję oleju.

Wrzucamy mięso.

Skrapiamy sosem do smażenia z czosnkiem, bazylią i chilli .

Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie.

Doprawiamy do smaku sosem sojowym.

Przygotowane mięso mieszamy z warzywami.

Arkusze papieru smarujemy gorącą wodą wymieszaną z cukrem.

Czekamy aż zmiękną.

Nakładamy farsz.

Zamykamy i delikatnie zwijamy jak krokiety.

Odstawiamy na ok. 10 minut.

Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia!

Podajemy z ulubionymi surówkami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ufo 14.09.2023 21:07
Nie korzystałam nigdy z gorszego przepisu! Zmarnowałam składniki i mój czas. Wszystkie sajgonki popękały!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak