Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zalewajka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 30-40 dekagramów
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 ziarnka
ziemniaki 4 sztuki
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
majeranek do smaku
śmietana 18 proc 3-4 łyżki
oliwa
jajko 1 sztukana jedną porcje
woda 1-1,5 litra
natka pietruszki 0,5 pęczka
Barszcz biały 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: zalewajka

Do garnka wrzuć boczek, zalej wodą. Po kilku minutach dodaj marchew, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz 2 łyżeczki kucharka. Ziemniaki obierz opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć odczekaj 10 minut i po tym czasie dodaj ziemniaki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż ją na oleju, po podsmażeniu dodaj ją do zupy. Po 5 minutach wlewamy dobrze wymieszany barszcz biały i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Do salaterki wlej trochę zupy dodaj do niej 4 łyżki śmietany dobrze wymieszaj i tą zawartość wlej z powrotem do garnka, dobrze mieszając. Ugotuj jajka ,wystudź i obierz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 25.09.2013 07:30
bardzo smaczna
Dorian 17.03.2013 14:18
super pyszny obiadek
kate.500 23.02.2013 21:23
pyszna zupka
pestka 02.02.2013 11:40
lubię taka zupę
Ewa6274879 03.01.2013 15:53
nigdy nie jadłam, chętnie spróbuję :)
Milena87 26.12.2012 00:37
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak