Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki a la Huancaina

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
tarty ser
niesłodzone mleko skondensowane

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki a la Huancaina

SKŁADNIKI: 8 ziemniaków, 1 szklanka startego sera np. queso casero, queso fresco, feta lub Muenster, 1 szklanka niesłodzonego mleka skondensowanego, 2 - 3 łyżek pasty Aji Amarillo lub zmielonych papryczek jalapeno, pół łyżeczki kurkumy, 4 - 8 pokruszonych krakersów, 3 - 4 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku, ok. 12 liści sałaty, 4 jajka pokrojone w ćwiartki, 2 pomidory pokrojone w małe kawałki, 8 - 10 oliwek bez pestek.

SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki zalać zimną wodą i gotować aż będą prawie miękkie. Odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować ser, mleko, papryczki, olej i kurkumę. Zagęścić krakersami. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzu wyłożyć liście sałaty, a na nich kawałki ziemniaków. Ziemniaki polać gęstym sosem. Danie przybrać kawałkami jajek i pomidorów. Posypać oliwkami. Danie podawać schłodzone lub w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 21.05.2011 00:03
dobre
Ewa104 20.02.2011 08:41
Nie znam tych serów ani pasty ale chyba troszkę wyobrażam sobie smak tej potrawy.Wygląda kolorowo i apetycznie.
Jolanta40 12.02.2011 17:08
jak zwykle smacznie
aginaa 02.11.2010 09:32
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak