Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczna chałka

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
jajko 2 sztuki
drożdże suche 4 łyżeczki
cukier 5 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
mąka do podsypania
olej odrobina
masło 50 gramów
woda 250 mililitrów

Dodatkowo:

jajko 1 sztuka
woda 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
tłuszcz do posmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna chałka

Kroki postępowania

1
Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą. Odłożyć na 5-10 minut.
Krok 1 - Klasyczna chałka foto
2

Ciasto można zrobić klasycznie, co do pewnego czasu robiłam - przesiać mąkę do miski, dodać resztę składników łącznie z rozczynem i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 minut, podsypując mąką. Można użyć też miękkiego masła (zamiast pokrojonego).

Krok 2 - Klasyczna chałka foto
3
Lub przesiać mąkę do miski robota z plastikowym nożem, dodać po kolei resztę składników łącznie z rozczynem, przykryć i wyrabiać 2-3 minuty. Najpierw na dużych, następnie na małych i znów na dużych obrotach.
Krok 3 - Klasyczna chałka foto
4
Wyłożyć na oprószony mąką blat. Zagniatać przez chwilę. Mąki w zależności od jej wilgotności może być niewiele potrzebnej, ale może być i tak, że wejdzie jej kilka łyżek. Ciasto po prostu nie może się kleić.
Krok 4 - Klasyczna chałka foto
5
Dużą miskę posmarować olejem. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i delikatnie obtoczyć w oleju. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie odgazować i wyłożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na pół, z czego jedną połówkę z powrotem wsadzić pod przykryciem do miski.
Krok 5 - Klasyczna chałka foto
6

Drugą zaś podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować wałeczki długości około 35 cm. Nie polecam krótszych, ale mogą być dłuższe - chałka też będzie dłuższa, ale węższa. Wałeczki powinny być nieco grubsze w środkowej części. Ułożyć je pionowo na blacie. Skleić górne końce zaczynając od prawej strony i nakładając na wierzch kolejne.

Krok 6 - Klasyczna chałka foto
7

Pierwszy wałeczek z prawej strony przełożyć na lewą stronę tak, aby leżał w tym momencie poziomo. W ten sam sposób potraktować pierwszy z lewej strony (pionowy) wałeczek, przekładając go na prawą stronę - poziomo. 4 pionowe wałeczki rozsunąć delikatnie po 2 w każdą stronę, a na środku ułożyć lewy poziomy wałeczek. Przesunąć w jego miejsce pierwszy z prawej strony wałeczek - niech teraz on będzie w poziomie. Rozsunąć znów środkowe po 2, i na środek przesunąć wałeczek poziomy z prawej strony. Z lewej strony wziąć wałeczek i przełożyć go na prawą stronę w poziomie.

Krok 7 - Klasyczna chałka foto
8

Czynność powtarzać, aż wyjdzie pięknie zapleciona chałka. Końcówki zlepić mocno i wsadzić pod spód.

Krok 8 - Klasyczna chałka foto
9

Ułożyć na natłuszczonej blasze i przykryć luźno folią spożywczą. Wziąć i zapleść w ten sam sposób drugą chałkę.
Obie chałki odłożyć do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Nagrzać piekarnik do 180°C. Mnie nagrzewa się około 15 minut, więc idealnie "zgrywam" się w czasie.

Krok 9 - Klasyczna chałka foto
10

W tym momencie wymieszać jajko z wodą i solą. Posmarować chałki bardzo dokładnie, uważając jednak, aby zbyt dużo jajka nie zostało w miejscach styku poszczególnych pasm - będą one bardzo nieapetyczne w swoim wyglądzie, i niespecjalnie też smaczne. Odłożyć na 15 minut. Niech jajko delikatnie przyschnie. Po tym czasie - tuż przed wsadzeniem do piekarnika - posmarować chałki po raz wtóry.

Krok 10 - Klasyczna chałka foto
11
Piec 35 minut.
Krok 11 - Klasyczna chałka foto
12

Wyjąć, wystudzić na kratce, albo ułożyć na rogach blaszki. Para musi mieć gdzieś uciekać, aby spód nie zrobił się wilgotny i nie odebrał nam całej przyjemności rozsmakowania się w naszej pięknej chałce. Pyszna z masłem klasycznym, lub jeszcze lepsza z lekko solonym... To solo. Lub klasycznym i miodem. Lub klasycznym i dżemem z dyni i pomarańczy.

Krok 12 - Klasyczna chałka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marines27 09.04.2014 09:03
uwielbiam chałki, na pewno wypróbuję przepis
Klausia 18.11.2013 16:59
ojej mam ochotę ją dziś zrobić, ale czy sobie z nią poradzę o to jest pytanie :D
Klausia 13.11.2013 15:05
Wygląda jak z piekarni za mojego dzieciństwo :) perfecto :)
Malgorzata549 13.07.2013 08:15
do tego kakao i gotowa pyszność
Madziela 09.06.2013 12:45
bajeczna ta chalka
Malgorzata549 10.05.2013 11:01
muszę upiec :)
IZABELA29 22.04.2013 09:16
muszę znów zacząć piec pieczywo
misia53 09.04.2013 00:48
chałką też się zachwycam
Granita 28.03.2013 12:45
kunsztownie spleciona:),ja najbardziej uwielbiam chałkę taką prosto z pieca
Kasia36 10.03.2013 20:32
pycha z masełkiem :)
pestka 04.03.2013 12:51
chałkę bardzo lubię z dzemem
borgia 01.03.2013 15:44
Przepraszam wszystkich - zapomniałam w składnikach o jednym bardzo ważnym składniku. Drożdży ma być 2 opakowania instant (lub 4 łyżeczki jeśli są w większych opakowaniach). Spróbuję zgłosić do edycji, ale nie wiem czy mi się to uda. Jeszcze raz przepraszam - dzisiaj dopiero zauważyłam.
Bogumiła
Bogumiła 27.01.2013 14:08
Piękna!!!!!!
fotoviderek 24.01.2013 11:59
Pyszna ta świeża chałka :)
Poison1988 21.12.2012 23:26
klasyczna a jaka dobra!
tessinka 21.12.2012 22:49
ale apetyczna, może i ja spróbuję zrobić
malaczarna23 21.12.2012 20:52
zabieram:) tez zrobie jutro
kriko 21.12.2012 18:25
super
angelika14 21.12.2012 18:02
uwielbiam chałkę, zawsze robię ją na swoje urodzinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak