Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec pod pierzynką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec pod pierzynką

Kroki postępowania

1
Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i odstawić do lekkiego „wyrośnięcia” (zajmie to jakieś 5 min). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę i 3 łyżki kakao przesiać, dodać cynamon i wymieszać. Mikser zwalniamy na najniższe obroty i dodajemy na zmianę składniki sypkie i żółtka. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 25 cm x 28 cm. Pieczemy w nagrzanym do 170 st piekarniku (bez termoobiegu) przez 35 min (patyczkiem sprawdzić dla pewności czy się upiekło).

Rum wymieszać z 5 łyżkami wody i skropić wystudzony biszkopt.
Krok 1 - Bananowiec pod pierzynką foto
2
4 banany zmiksować z sokiem z cytryny. Śmietanę 30% ubijamy na wolnych obrotach na sztywno, w międzyczasie dodajemy do niej cukier waniliowy i 3 łyżki cukru pudru. Gdy będzie sztywna dodajemy papkę z bananów i mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy rozmieszaną i przestudzoną żelatynę (oczywiście rozrobioną w wodzie). Wykładamy pierzynkę na zwilżony biszkopt. 1 banana kroimy w plasterki i układamy na śmietanę (można skropić je ciut cytryną). Ciasto dajemy do lodówki.
Krok 2 - Bananowiec pod pierzynką foto
3
W kąpieli wodnej przyrządzamy polewę. Radzę uszykować od razu wszystkie składniki, żeby nie było zbędnych nerwów. 3 łyżki cukru pudru rozpuszczamy w śmietanie 18%, dodajemy pokrojoną w kosteczkę margarynę. Robimy to powoli – pierwsza kosteczka się rozpuści, dopiero dodajemy drugą. Na końcu dodajemy przesypane przez sitko 3 łyżki kakao. Najlepiej podzielić sobie je na 3 porcje i dodawać stopniowo. Mieszamy trzepaczką – unikniemy grudek. Polewę wylewamy na ciasto. Placuszek wstawiamy na jakieś 2 godziny do lodówki po czym możemy się delektować jego smakiem.
Krok 3 - Bananowiec pod pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerry1 22.01.2013 15:18
pychota !
pestka 20.01.2013 10:38
świetny deser
Juleczka20 14.01.2013 15:08
niebo w gębie!
Madziela 07.01.2013 10:52
apetycznie wyglada :)
tessinka 21.12.2012 22:54
Ale pyszności
halina55 21.12.2012 14:29
Pychotka
Zdzisław 21.12.2012 14:25
smakołyk
cukiereczek 21.12.2012 14:20
super
Cynamonka 21.12.2012 13:54
Agnieszka Krukowska: nie, nie! Polewa prawie natychmist zastyga, więc trzeba się z nią streszczać. Zero strachu, nic się nie rozjeżdża :) Pozdrawiam!
Piotr-21 21.12.2012 13:46
pyszne ciacho
Barbara/zuza22_85 21.12.2012 13:36
super
Paolcia 21.12.2012 12:29
palce lizać :)
A_gucha 21.12.2012 11:45
a śmietana nie rozpuszcza się pod polewą? uwielbiam takie ciasta ;)
Goya 21.12.2012 11:44
extra
mela25 21.12.2012 11:21
oj pycha
Lemon 21.12.2012 10:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak