Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka do grzybowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:
pieczarki 40 dkg
grzyby leśne 20 dkg
cebula czerwona 1 sztuka
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
woda ile mąka wchłonie
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka do grzybowej

Kroki postępowania

1
Grzyby kroimy na drobno, cebule w piórka. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas duszenia można podlać wodą. Wszystkie musi być miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia i przepuszczamy przez maszynkę.
Krok 1 - Uszka do grzybowej foto
2
Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy kieliszkiem kółka i nakładamy farsz. Rozwałkowane ciasto dobrze jest przykryć ściereczką, aby nie wysychało.
Krok 2 - Uszka do grzybowej foto
3
Po nałożeniu farszu sklejamy, jak pierogi, a potem formujemy uszko, układamy na podsypanej desce lub talerzu. Można zamrozić wcześniej i dopiero w wigilię ugotować w lekko osolonej wodzie, a potem dodać do grzybowej.
Krok 3 - Uszka do grzybowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.04.2013 07:31
podziwiam Twoją sprawność manualną :)
IZABELA29 21.03.2013 08:48
kiedyś miałam problem z ich robieniem teraz już nie
ankaryba 18.03.2013 08:01
bardzo lubię uszka :-)
fotoviderek 14.03.2013 08:33
Pyszne te uszka :)
RenataZ-et 20.02.2013 23:23
Pięknie wyglądają i super smakują
Joanna23 10.02.2013 22:24
pięknie się prezentują
Joanna23 10.02.2013 22:24
pięknie się prezentują
Joanna23 10.02.2013 22:24
pięknie się prezentują
Mariusz10 02.01.2013 17:32
genialnie zrobione
Pietruszka 27.12.2012 09:55
wspaiałe
mufinka1 26.12.2012 12:11
bardzo fajnie się prezentują :) moje już takie równiusieńkie nie wyszły :D
MAR3STA 22.12.2012 15:44
śliczne uszka
Henryka2 21.12.2012 19:16
Piękne, mi wychodzą mniej ładne.
pajbek 21.12.2012 18:33
Super sprawa do zupki grzybowej :-)
magduś83 21.12.2012 13:35
piękne, ja ide na łatwizne i kupuje gotowe, bo ostatnio wyszły mi co jeden to inny :)
Habibi 21.12.2012 09:16
Jak z foremki - wszystkie równiutkie :)
aisoglam 21.12.2012 08:18
Ślicznie wyglądają :)
aisoglam 21.12.2012 08:18
Ślicznie wyglądają :)
wyattearp 21.12.2012 08:09
o jakie ładniutkie
Ola1984 21.12.2012 07:19
Ja będę w tym roku lepić drugą porcję, bo pierwsza została zjedzona długo przed świętami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak