Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z pieczarkami, mięsem i ryżem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kościz ło 35-40 dag
kapusta pekińska 30 dag
ryż 10 dag
pieczarki 15 dag
ogórek kiszony 1 szt
szczypiorek siekany 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 szt
cebula 1 szt
kasza manna 3 łyżki
mąka pszenna 3-4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do zup w płynie do smaku
kostka rosołowa 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
śmietana 1 łyżka
cukier do smaku
olej do smażenia
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z pieczarkami, mięsem i ryżem

Kroki postępowania

1
Mięso przepuścić przez maszynkę. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Ogórki, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Przygotowane składniki włożyć do miski, dodać bułkę tartą, kaszę mannę, jajko, szczypiorek, surowy ryż, drobno posiekaną cebulę.
Krok 1 - Gołąbki z pieczarkami, mięsem i ryżem foto
2
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Gołąbki z pieczarkami, mięsem i ryżem foto
3
Formować owalne średniej wielkości klopsy, obtoczyć w mące.
Krok 3 - Gołąbki z pieczarkami, mięsem i ryżem foto
4
Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Rumiane przełożyć do rondla, wlać 2 szkl gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową, przykryć i dusić na wolnym ogniu około 25-30 minut. Gdy ryż w gołąbkach jest miękki, wyjąć na półmisek, odłożyć w ciepłe miejsce. Do sosu w którym gotowały się gołąbki dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Wlać śmietanę, przyprawić do smaku, pieprzem i cukrem, wymieszać.
Krok 4 - Gołąbki z pieczarkami, mięsem i ryżem foto
5
Przygotowane gołąbki podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Krok 5 - Gołąbki z pieczarkami, mięsem i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 17.05.2017 08:28
Pysznie podane
edytazaw89@wp 24.02.2017 13:28
Wygląda pysznie
Bożena Matuszczyk 29.01.2017 11:37
Smakowite i kuszące gołąbki.;)
probofka 21.09.2013 11:27
dzisiaj zrobię mniam
msmariusz 11.09.2013 00:11
świetny przepis
as28 29.07.2013 22:04
mniam mniam
Adam/ZUB3R 09.06.2013 20:14
bardzo lubię
Beatris 14.04.2013 09:43
Wyglądają niezwykle smakowicie.
[email protected] 07.04.2013 12:40
przepis rewelacja
AURELKA 03.04.2013 21:43
takich nie jadłam
EnoBeno 10.03.2013 15:47
uwielbiam gołąbki, super
Motorek 28.12.2012 09:30
super przepis
olkaaa 26.12.2012 15:57
jeszcze takich nie robiłam
jozefinach 21.12.2012 12:10
Świetny pomysł.
jozefinach 21.12.2012 12:10
Świetny pomysł.
mela25 21.12.2012 09:27
smakowite gołąbki
caralajna 21.12.2012 07:36
pyszności
romanrafal
romanrafal 20.12.2012 15:35
przepyszne,świetne
kala9287 20.12.2012 11:37
uwielbiam
Rafał10 20.12.2012 09:09
świetny przepis :)
Mysiunia 20.12.2012 08:02
Pierwszy raz się spotkałam z tym, aby do gołąbków dodawać surowy ryż :) Taka wersja gołąbków na pewno jest bardzo smaczna :)
Zdzisław 20.12.2012 01:11
smaczne i to bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak