Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowa masa marcepanowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dkg.
mąka 10 dkg.
woda 15 dkg.
aromat migdałowy
cukier puder ok.1 kg.

Przepis i sposób przygotowania na: domowa masa marcepanowa

do rondelka wlać wodę dodać masło i zagotować,po zagotowaniu się wody z masłem wsypać mąkę mieszając kulką parzyć ciasto podobnie jak na karpatkę jak ciasto zrobi się szkliste zdjąć z ognia przestudzić dodać aromat migdałowy i stopniowo sypać cukier puder najpierw ucierając kulką a potem zagniatać ręką aż powstanie zwarta masa,z powstałej masy można robić wszelkiego rodzaju ozdoby np.na torty jak również można robić batoniki marcepanowe podobne bardzo w smaku do tych które można kupić w sklepach:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 24.06.2014 07:44
przydatny przepis
Grazyna0211 12.07.2013 14:20
też nigdy sama nie robiłam a tu proszę okazuje się że można
jozefinach 20.12.2012 13:00
Nigdy nie robiłam takiej masy. Fajny przepis.
caralajna 20.12.2012 08:03
podoba mi się pomysł
gosia561 18.12.2012 23:40
dobra do ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak