Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny karp z makową panierką w sosie wiśniowym Marcina Budynka .*.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryny 1 szt
maślanka do smaku
masło 150 g
mak niebieski 15 g
chleb tostowy 3 kromki
sos
cebula 20 g
masło 200 ml
śmietana 30% 40 ml
placki
cytryna 1 szt
suszone śliwki 4 szt
jajko 1 szt
mąka pszenna 60 g
sól
papier do gotowania
pieprz czarny
koperek
wiśnie 100 g
grzyby suszone 5 g
wino czerwone 200 ml
karp 500 filet
kapusta kiszona

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny karp z makową panierką w sosie wiśniowym Marcina Budynka .*.

Marcin Budynek poleca:
Filet z karpia podzielić na 4 porcje, namoczyć w maślance i odstawić na 6–8 godzin. Z chleba tostowego odciąć skórki, a następnie zmiksować go z masłem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać mak i całość dokładnie wymieszać.

Przygotować dwa arkusze papieru do gotowania. Na jednym z nich ułożyć przygotowaną wcześniej masę, przykryć drugim arkuszem, rozwałkować na grubość ok. ½ cm i odstawić do zamrożenia. Patelnię wyłożyć papierem do gotowania i obsmażyć na niej rybę. Z zamrożonej panierki wyciąć kawałki wielkości ryby i ułożyć na każdej porcji. Całość ułożyć na wyłożonej papierem do gotowania blasze i piec 3 minuty w temperaturze 200°C z funkcją grilla.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Następnie dodać wiśnie, a po około 2 minutach wlać wino. Po odparowaniu połowy płynu dodać śmietanę i doprawić do smaku.

Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie, odstawić na 6-8 godzin, a następnie odcedzić. Grzyby, suszone śliwki i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle i dodać do kapusty. Całość wymieszać, dodać jajko, mąkę i przyprawy, ponownie wymieszać. Patelnię wyłożyć arkuszem papieru do gotowania i usmażyć na niej 4 placki.

Na każdym talerzu ułożyć placek z kiszonej kapusty i grzybów, a na nim kawałek ryby z panierką. Udekorować sosem i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 27.12.2013 13:03
Podoba mnie się, ten pomysł z chlebem tostowym, masłem i makiem.
borgia 06.12.2013 08:46
Zaintrygowały mnie mocno placki z kiszonej kapusty. Na tyle mocno, że nie lubiąc karpia - kolokwialnie mówiąc wlazłam aby zobaczyć. No i wynik taki, że pewnie z przyjemnością bym całość zjadła. Przy okazji posłuchałam sobie wywiadu z Panem na temat papieru do gotowania. Fryzura fajna... ale papieru do tej pory nie spotkałam. No i mam problem. Poszukam dokładniej. Kurcze... sos mi się szalenie podoba.
IZABELA29 20.12.2012 09:17
jaz za karpiem nie przepadam wolałabym dorsza np ,a karpia może wtedy jakby mi ktoś ości powyciągał z niego
ben-ka 18.12.2012 14:39
Mnie to pewnie by smakowało ale moi tradycjonaliści jedzą tylko smażone filety z karpia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak