Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zlepek przepisów

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
białko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
wiórki kokosowe 20 dag
masa
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 6 sztuk
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
adwokat 5 kieliszków
mleko 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zlepek przepisów

BISZKOPT: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać na piękną sztywną pianę. Dodać żółtka. Ubijać na małych obrotach miksera. Następnie wsiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką bardzo delikatnie. Przelać na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

PLACEK KOKOSOWY: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, wymieszać. Do ubitej piany dodać wiórki i wmieszać łyżką. Wylać na brytfannę. Piec ok. 20 minut w 180 st.

MASA: 300 ml mleka zagotować. W 200 ml mleka rozpuścić: mąki, jajka, żółtko, cukier wanilinowy. Zalać gotujące się mleko. Mieszać do uzyskania gęstej, gotującej się masy. Odstawić najlepiej do kąpieli wodnej aż będzie masa zimna. Kasię utrzeć, dodać cukier, później dodawać po trochu budyniu, na koniec dodać adwokat. Na placek kokosowy wyłożyć większą połowę masy. Wyrównać, dać biszkopta. Dodać pozostałą część masy. Wyrównać, polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basia03 30.01.2014 12:07
rewelacyjnie wygląda aż zachęca do spróbowania :)
artur7 06.02.2013 14:42
fajne ciasto
Katarzyna/kate1980 12.01.2013 22:37
super ciacho
Wiesława1 19.12.2012 08:45
pomysłowe
wyattearp 18.12.2012 12:31
TO LUBIĘ!!!!!!!!!!!
krystyna330 18.12.2012 12:28
super
ewka1978 18.12.2012 11:50
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak