Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe tagliatelle z kurczakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 pojedyncza
cukinia 1 szt
czosnek 3 ząbki
oliwa 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 70 ml
woda 150 ml
sól
pieprz
tymianek
oregano
makaron tagliatelle 250 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe tagliatelle z kurczakiem

Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki cukinię i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Po chwili podlewamy wodą i krótko podgotowujemy, aby część wody wyparowała. Zdejmujemy z ognia, kiedy lekko przestygnie dodajemy śmietankę UHT. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy oregano i tymianek według uznania i jeśli zachodzi taka potrzeba - dodajemy zioła, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Wykładamy makaron na talerze a na wierzch kładziemy sos z cukinią i kurczakiem. Ja do sosu dodałam suszonych płatków czerwonej papryki, żeby się ładnie prezentowało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak