Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki domowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 5
masło 1/4 kostki
mleko 1 szklanka
drożdże 4 dag
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie
powidła śliwkowe 1 słoik
smalec 1 kg lub litr

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki domowe

W podgrzanym mleku rozprowadzić pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, sól oraz przesianą przez sito wygrzaną mąkę. Wyrobić ciasto. Dodać płynny tłuszcz, cukier waniliowy i wyrobić aż tłuszcz się całkowicie wchłonie. Ciasto,. przykryte ścierką ostawić aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypana mąką, formujemy wałek i kroimy na około 25 części, z każdej lepimy placuszek, nakładamy podgrzane powidła, zlepiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, odsączamy i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 28.03.2013 09:30
pyszniutkie
Patrycja25 18.12.2012 12:21
dobre
ewka1978 18.12.2012 11:52
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak