Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z otrębami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
drożdże 50 gram
woda letnia 1,5 szklanki
oliwa 2 łyżki
sól 1,2 łyżeczki
miód 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki
pestki dyni
słonecznik łuskany
otręby pszenne 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z otrębami

Kroki postępowania

1
Drożdże i cukier rozprowadzamy w 4 łyżkach ciepłej wody.
Krok 1 - Chleb z otrębami foto
2
Wsypujemy mąkę do naczynia, następnie otręby i sól.
Krok 2 - Chleb z otrębami foto
3
Można dodać trochę pestek dyni lub innych ziaren. Wszystko razem mieszamy.
Krok 3 - Chleb z otrębami foto
4
Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy, wodę i oliwę. Wszystko wyrabiamy najlepiej mikserem gdyż ciasto będzie się trochę kleić i takie musi zostać.
Krok 4 - Chleb z otrębami foto
5
Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 5 - Chleb z otrębami foto
6
Gdy ciasto podrośnie ugniatamy jeszcze trochę a następnie wykładamy do foremki. Odkładamy na chwilę (około 20 minut) do wyrośnięcia. Na chleb sypiemy ziarna słonecznika.
Krok 6 - Chleb z otrębami foto
7
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25minut.
Smacznego :)
Krok 7 - Chleb z otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 30.08.2013 14:24
Taki domowy chlebek z masełkiem to pyszności
cooleczka 18.12.2012 12:30
super
anja3107 18.12.2012 11:24
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak