Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w rozmarynie z sosem pomarańczowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 1 kg
rozmaryn 6 gałązek
sól
pieprz
sos sojowy 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
oliwa
sok pomarańczowy 1/2 szklanki
wino białe 1/3 szklanki
pomarańcza 1/2 sztuki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w rozmarynie z sosem pomarańczowym

Schab myjemy i osuszamy. W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, oliwę, sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Smarujemy zaprawą schab i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.

Gałązki rozmarynu myjemy, nakładamy na mięso i obwiązujemy razem. Zostawiamy tak przygotowany schab na godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniło. Podsmażony przekładamy do garnka, podlewamy częścią soku pomarańczowego, częścią wina i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 30 minut, podlewając od czasu do czasu sokiem i winem. Po upieczeniu chłodzimy mięso, czyścimy z nici i rozmarynu a następnie kroimy na małe plastry. Na patelnię przelewamy sos z pieczenia mięsa, dodajemy resztkę wina i soku, dusimy do wyparowania alkoholu, następnie doprawiamy solą, pieprzem i kroimy małe kostki pomarańczy, które dokładamy do sosu – dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę masła, które zagęści sos. Następnie odcedzamy przez sito, przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony schab i mamy gotowe świąteczne danie na obiad.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 14.12.2016 10:51
pyszny schabik!
adelajda 18.12.2012 18:49
smaczne i ładnie podane !
pajbek 18.12.2012 13:59
Super. Lubię mięso z dodatkiem pomarańczy :-)
Mysiunia 18.12.2012 13:44
schab wygląda wspaniale, w dodatku bardzo nietypowo przygotowany :) też się zbieram do zrobienia jakiegoś mięsa z dodatkiem pomarańczy, ale się trochę obawiałam :) ten przepis mnie przekonał :)
cooleczka 18.12.2012 12:35
zapowiada się pysznie
GOSIA18 18.12.2012 11:24
pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak