Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pomarańczowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 110 g
kakao 3 łyżki
masło 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 10 dag
twaróg 2 kg
jajko 8 sztuk
cukier 2 szklanki
serek waniliowy 200 g
budyń waniliowy 660 g
świeży sok z pomarańczy 1 szklanka
skórka z pomarańczy 1 sztuka
skórka z cytryny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pomarańczowy

Wszystkie składniki na spód ugniatamy na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Pomarańczę i cytrynę sparzamy, a następnie ścieramy z nich skórkę. Jeżeli używamy takiego twarogu jak ja - niemielonego - należy go lekko zmielić w malakserze. Następnie wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w dużej misie i wszystkie razem łączymy ze sobą przy pomocy miksera. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 70 min, pod kratkę z ciastem wkładamy naczynie z wodą, aby parowała w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby 'stężało'. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i dekorujemy kawałami świeżej pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sisterskitchen 03.01.2013 13:51
wygląda cudownie!
Malinka 23.12.2012 20:14
Wygląda bardzo apetycznie, super!
mariola7 20.12.2012 01:39
pycha:)
Joanna46 18.12.2012 14:02
Pięknie się prezentuje. Zapachniało świętami.
iziona 18.12.2012 13:58
Cudny !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak