Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babki piernikowe z rabarbarem i żurawiną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 szklanki
cukier 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
biała czekolada 4 kostki
masło 1 łyżka
sól szczypta
śmietana kremowa 30% 0,5 szklanki
olej sezamowy 2 łyżki
likier kokosowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy laskowe 10 sztuk
wiórki kokosowe 2 łyżeczki
sezam 3 łyżeczki
rodzynki 3 łyżki
Goździki całe Prymat 8 sztuk
rabarbar 1 łodyżka
żurawina 20 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Babki piernikowe z rabarbarem i żurawiną

Goździki zalać w kieliszku gorącą wodą.
W robocie kuchennym rozdrobnić orzechy laskowe, wiórki kokosowe, rodzynki, sezam z 2 kieliszkami wody. Dodać do zmiksowanej, rozdrobnionej mieszanki mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kawę rozpuszczalną, sól, olej, likier kokosowy i ostygniętą wodę z goździków. Można wszystko razem przemiksować.
W garnuszku rozpuścić masło z białą czekoladą, dodać śmietanę kremówkę. Ostudzić. Jak już będzie zimne, wlać do mąki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynek żaroodpornych, na wierzchu poukładać rabarbar i żurawinkę.
Piec w 180 stopniach przez 40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.06.2013 06:53
fantastyczne dodatki do babeczek
Bernadeta1 25.01.2013 00:58
rewelacja takie babki
Kulinarna Ja 20.12.2012 10:14
pycha, szkoda, że nie mam rabarbaru :(
jozefinach 18.12.2012 18:23
Bardzo głodna się zrobiłam patrząc na Twoje zdjęcie :)
Konczi 18.12.2012 13:34
oj ślinka cieknie !
pierniczkowo 18.12.2012 12:46
muszą być bardzo pyszniutkie:)
cooleczka 18.12.2012 12:36
świetne
Beata61 18.12.2012 10:33
chętnie się skuszę na taką babeczkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak