Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w piwie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małe golonki wieprzowe (tylne) 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 5 ziarenek
kostka rosołowa 1 sztuka
sól 1 łyżka
włoszczyzna 1 pęczek
czosnek 4 ząbki
kminek 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
miód 2 łyżki
piwo ciemne 1/2 puszki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w piwie

Golonki oczyść z włosia, umyj, zalej zimną wodą, zagotuj, zdejmij szumowiny. Dodaj włoszczyznę, kostkę bulionową, sól, liście laurowe, i ziele angielskie, gotuj przez 1 godzinę i 40 minut. Golonkę zdejmij, wystudź. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z kminkiem, majerankiem i ostrą papryką. Wlej piwo, cebulę pokrój w plastry. Zalej golonki marynatą, obłóż plastrami cebuli. Włóż do lodówki na 2 godziny, od czasu do czasu obróć. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, skórę posmaruj miodem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sosem chrzanowym lub ostrą musztardą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 15.12.2011 09:38
pycha
smakoszek 25.06.2011 21:55
Ja poproszę do tego zimne piwko w szklaneczce:)
alaaa 30.12.2010 15:47
dla mojego też
lucyna15
lucyna15 17.07.2010 21:03
super przepis dla mojego męża :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak