Przepis i sposób przygotowania na: TARTA CYTRYNOWA
W tym czasie w dużej misce wymieszać 5 jaj, cukier,sok z cytryny i skórkę i ubijać kilka sekund.Dodać śmietanę,ubić i wstawić do lodówki.Ciasto rozwałkować na około 3 mm.Wyłożyć do formy na tartę i ponakłuwać widelcem.Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.Ciasto wyłożyć folią aluminiową i pospać suszoną fasolą.Piec około 10 minut a następnie usunąć folię wraz z fasolą.Wstawić z powrotem do pieca na 20 minut.Posmarować żółtkiem i piec przez 1 minutę ( w ten sposób powstanie warstwa,która zapobiegnie przemoczeniu ciasta po dodaniu kremu). Krem cytrynowy lekko podgrzać i wylać na tartę. Piec jeszcze 25 minut w 140 stopniach