Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 4 szt
ziemniaki 2-3 szt
biała kapusta 1/3 główki małej
marchewka 2 szt
pietruszka korzeń 1 szt
żeberek 300-400 g
pora kawałeczek
seler kawałeczek
kostka rosołowa 1 szt
ziele angielskie 5-7 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól
pieprz
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
fasola 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński

Kroki postępowania

1
Fasolę płuczemy i moczymy najlepiej namoczyć na noc aby rano można śmiało ją ugotować. Fasolę zalewamy około 3 - 4 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziela angielskie oraz sól - gotujemy fasolę aby była prawie miękka.
Krok 1 - Barszcz ukraiński foto
2
Do następnego garnka szatkujemy kapustę, zalewamy wodą by była zakryta i gotujemy, kiedy będzie ugotowana odcedzamy.
Krok 2 - Barszcz ukraiński foto
3
W między czasie pietruszkę marchewkę oraz seler obieramy i kroimy w plasterki bądź kosteczkę, buraki obieramy - dwa trzemy na tarce na dużych oczkach a pozostałe dwa kroimy na połówki. ziemniaki również obieramy i kroimy w kosteczkę. Do dużego garnka w którym będzie finalny barszcz wkładamy żeberka zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler oraz buraki, dodajemy kostkę rosołową oraz sól i gotujemy przez około 30 minut, następnie dodajemy ziemniaki w dalszym ciągu gotując wszystko przez kolejne 15 minut by ziemniaki zmiękły, po upływie tego czasu dodajemy odcedzoną ugotowaną już kapustę oraz fasolę wraz z wodą
Krok 3 - Barszcz ukraiński foto
4
Wszystkie składniki gotujemy przez około kwadrans do przegryzienia się smaków. Barszczyk doprawiamy solą pieprzem i magii. W razie gdyby nie miał intensywnego czerwonego koloru można dodać soku z buraków. Posypać możemy zieloną pietruszką
Krok 4 - Barszcz ukraiński foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 16.12.2012 18:00
super
Kasnaj 16.12.2012 13:43
wielki nie jadłam a wygląda klasowo
Kasnaj 16.12.2012 13:43
wielki nie jadłam a wygląda klasowo
Juleczka20 16.12.2012 11:14
pychota
Konczi 16.12.2012 11:12
polecam taki barszczyk jest pyszny rozgrzewający i bardzo syty :)
Poison1988 16.12.2012 10:44
pychota :) chętnie bym zjadła :)
-Natka- 16.12.2012 10:41
ale to musi być dobre :)
-Natka- 16.12.2012 10:41
ale to musi być dobre :)
gosia56 16.12.2012 10:20
pycha
Paolcia 16.12.2012 10:07
pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak