Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka parzone solone

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 5 sztuk
sól do smaku
woda 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
białko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka parzone solone

W rondelku roztapiamy margarynę z wodą i gotujemy cały czas mieszając. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i cały czas mieszamy by się nie przypaliło i żeby znikły wszystkie gródki. Ciasto ma być jednolitej konsystencji i ma lekko odchodzić od garnka. Gotowe pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto miksujemy z jajkami - warto dawać po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy podłużne ciasteczka. Można przecinać je nożem dla ułatwienia. Pieczemy w temp. 220\'C ok 25-30 min. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA BY CIASTKA NIE OPADŁY !! Gotowe ciastka smarujemy białkiem a następnie posypujemy grubą solą i pozostawimy ok 3 min. w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 04.10.2013 15:16
Uwielbiam je, u nas nazywają się słomki ptysiowe;):)
AURELKA 03.05.2013 21:16
uwielbiam takie ciastka
RenataZ-et 09.08.2012 21:06
super przekąska
Gosia311 15.04.2011 12:52
apetyczne
agnieszka189 20.07.2010 12:08
fajne
IlonaAlbertos 17.07.2010 12:42
Szybkie i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak