Ciasteczka parzone solone

Ciasteczka parzone solone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk
  • sól

    do smaku
  • woda

    1 szklanka
  • margaryna

    0,5 kostki
  • białko

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku roztapiamy margarynę z wodą i gotujemy cały czas mieszając. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i cały czas mieszamy by się nie przypaliło i żeby znikły wszystkie gródki. Ciasto ma być jednolitej konsystencji i ma lekko odchodzić od garnka. Gotowe pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto miksujemy z jajkami - warto dawać po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy podłużne ciasteczka. Można przecinać je nożem dla ułatwienia. Pieczemy w temp. 220\'C ok 25-30 min. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA BY CIASTKA NIE OPADŁY !! Gotowe ciastka smarujemy białkiem a następnie posypujemy grubą solą i pozostawimy ok 3 min. w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

04.10.2013 15:16
Uwielbiam je, u nas nazywają się słomki ptysiowe;):)

AURELKA

03.05.2013 21:16
uwielbiam takie ciastka

RenataZ-et

09.08.2012 21:06
super przekąska

Gosia311

15.04.2011 12:52
apetyczne

agnieszka189

20.07.2010 12:08
fajne

IlonaAlbertos

17.07.2010 12:42
Szybkie i smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat