Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony tradycyjnie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1,7-2 kg
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej
masło klarowane
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony tradycyjnie

Kroki postępowania

1
Karpia pozbawić łusek, wypatroszyć, dokładnie umyć i osączyć.
Pokroić w dzwonka - a odciętą głowę (pozbawioną oczu i skrzeli) oraz ogon przeznaczyć do galarety lub wywar rybny na zupę.
Dzwonka karpia posypać przyprawami, dokładnie wymieszać, nakryć i wstawić na dobę do lodówki.
Krok 1 - Karp smażony tradycyjnie foto
2
Po upływie doby dodać do miski z karpiem roztrzepane jajko i dokładnie wszystko wymieszać.
Krok 2 - Karp smażony tradycyjnie foto
3
Dzwonka opanierować w bułce tartej.
Krok 3 - Karp smażony tradycyjnie foto
4
Na patelni roztopić klarowane mało, dolać oleju i ułożyć kawałki ryby.
Krok 4 - Karp smażony tradycyjnie foto
5
Smażyć do uzyskania pożądanej barwy.
My lubimy mocno spieczoną rybkę :)
Krok 5 - Karp smażony tradycyjnie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.01.2013 12:27
polly66 ona tak wyszła bardzo ciemno na zdjęciu ;) faktycznie była zrumieniona mocno, bo taką lubimy, ale nie aż tak bardzo, jak to na zdjęciu wyszło ;)
EWI 16.12.2012 19:02
mniam
polly66 14.12.2012 22:29
mocno opalona ta rybka ;)
Henryka2 14.12.2012 21:39
Coś dla mnie,klasyczny, pyszny przepis.
caffee_tea 14.12.2012 21:31
zawsze robiłam na święta
Habibi 14.12.2012 20:00
Ten akurat był na dzisiejszy obiad, ale na święta robimy dokładnie tak samo :)
Zdzisław 14.12.2012 19:56
taki to lubie
Konczi 14.12.2012 19:35
święta tuż tuż - przepis w sam raz
Marta1986 14.12.2012 19:06
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak