Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figi w sosie karmelowym.

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

figi świeże 2 szt
cukier 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Cynamon cały Prymat 1 szt
Goździki całe Prymat 1 szt
woda 2 łyżki
maliny świeże 20 dkg
lody waniliowe 2 szt
imbir świeży 1 plasterek

Przepis i sposób przygotowania na: Figi w sosie karmelowym.

Figi opłukać i naciąć na krzyż.
Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu.
Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać malinami.
Syrop gotować jeszcze chwilę, aż się delikatnie skarmelizuje.
Do środka każdej figi włożyć gałkę lodów, najlepiej karmelowych lub o smaku fig i całość polać sosem karmelowym.

Życzę smacznej rozpusty z tym wykwintnym deserem!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.09.2015 12:10
mmm jak ładnie :)
Marta1986 13.12.2012 17:16
mniam mniam
jolanta19 13.12.2012 17:10
super
angelika14 13.12.2012 17:07
przepięknie wygląda na zdjęciu ta figa, aż ma się ochotę ją zjeść calutką
babajaga1969 13.12.2012 16:02
muszą być pyszne
Miki 13.12.2012 14:47
wow

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak