Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu !

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brukselka 0,5 kg
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 szt
pieprz, sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
mąka 4 łyżki
jajko 1 szt
białe wino 0,5 szklanki
olej 1 łyżka
cukier 0,5 łyżeczki
sól do smaku
olej do smażenia 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu !

Brukselka, ta delikatna i smaczna kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z kapustnych jest kwasotwórcza.
Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem.
Oczyszczoną brukselkę i pokrojoną na ćwiartki cebulę, zalać wodą, dodać rozmaryn, cukier, sól, pieprz i gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min. Następnie brukselkę osączyć i ostudzić.

Z mąki, żółtka, wina ,oleju i przypraw wyrobić ciasto.
Ubić białko ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Brukselkę zanurzać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Osączyć na bibule.
Zapewniam, że tak przygotowana brukselka jest wyborna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 02.11.2013 22:11
swietne, musze zrobic
Ewa104 26.10.2013 11:01
Jadłam podobne u koleżanki i byłam zachwycona,że w taki sposób mozna podać brukselkę,którą uwielbiam.
Kulinarna Ja 14.12.2012 14:34
apetycznie wygląda, musze zrobić!
Cukiereczek13 13.12.2012 16:00
super pomysł :)
Kuchareczka2 13.12.2012 15:11
o tak pycha
ziutula
ziutula 13.12.2012 14:41
smacznie i pomysłowo
Miki 13.12.2012 14:40
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak