Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczny kurczak zagrodowy pieczony z farszem z uda kurczaka zagrodowego z grzybami i pistacjami Konrada Birka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak zagrodowy 1 szt
marynata
olej rzepakowy 3 łyżki
tymianek 1 gałązka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Farsz:
zmielone podudzia z kurczaka 300 g
cebula 1 szt
natka pietruszki
pistacje zielone 1 garść
rodzynki 1 garść
skórka z cytryny 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
sól do smaku
kardamon
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny kurczak zagrodowy pieczony z farszem z uda kurczaka zagrodowego z grzybami i pistacjami Konrada Birka

Konrad Birek poleca:
Przygotować farsz: zmielone mięso przełożyć do miski i dodać do niego pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, rodzynki (można je wcześniej namoczyć np. w białym winie), pistacje, skórkę cytrynową oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wypełnić przygotowanym wcześniej farszem i natrzeć olejem, świeżym tymiankiem, papryką, solą oraz pieprzem.
Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC, skrapiając co jakiś czas powstałym w trakcie pieczenia sosem (sos można połączyć z łyżką miodu pszczelego). Na ostatnie 30 minut temperaturę podwyższyć do 180°C, tak aby skórka się zrumieniła.
Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu (dzieląc go wcześniej na części) z kolorowymi sałatami i sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.03.2017 11:18
Smacznie wygląda
Klausia 09.11.2015 20:03
mm jaki fajny :)
Katarzyna/kate1980 05.05.2014 22:25
apetycznie wygląda
jasiek 04.05.2014 15:11
ekstra są te dodatki
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 15:26
Smacznie wygląda!
Adamorek 24.11.2013 11:55
Świetny farsz
Bogumiła
Bogumiła 25.01.2013 12:26
mniam, mniam!!!!!!!!!!!!
artur7 13.12.2012 16:35
pyszny
miszelka 13.12.2012 16:21
muszę spróbować, szczególnie przemawiają do mnie te pistacje :)
Cukiereczek13 13.12.2012 16:00
oj zjadłabym ;)
IwonaKa 13.12.2012 15:57
pieknie wygląda i na pewno smaczny
IwonaKa 13.12.2012 15:57
pieknie wygląda i na pewno smaczny
Paolcia 13.12.2012 15:55
pchotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak