Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Przygotować farsz: zmielone mięso przełożyć do miski i dodać do niego pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, rodzynki (można je wcześniej namoczyć np. w białym winie), pistacje, skórkę cytrynową oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wypełnić przygotowanym wcześniej farszem i natrzeć olejem, świeżym tymiankiem, papryką, solą oraz pieprzem.
Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC, skrapiając co jakiś czas powstałym w trakcie pieczenia sosem (sos można połączyć z łyżką miodu pszczelego). Na ostatnie 30 minut temperaturę podwyższyć do 180°C, tak aby skórka się zrumieniła.
Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu (dzieląc go wcześniej na części) z kolorowymi sałatami i sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Paolcia

    pchotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    pieknie wygląda i na pewno smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    pieknie wygląda i na pewno smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    oj zjadłabym ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    miszelka

    muszę spróbować, szczególnie przemawiają do mnie te pistacje :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam, mniam!!!!!!!!!!!!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    Świetny farsz
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Smacznie wygląda!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    ekstra są te dodatki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    apetycznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    mm jaki fajny :)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Smacznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !