Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały indyk – pomysł na świąteczny półmisek.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
kremówka 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Biały indyk – pomysł na świąteczny półmisek.

Udziec z indyka, doprawiamy tylko solą i pieprzem. Pieczemy w całości w folii aluminiowej w piekarniku. Folię lekko natłuścić olejem. Czas pieczenia około 90 min. temp.180 oC
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy z niego skórę.
Po całkowitym ostudzeniu polewamy go kilkakrotnie słodką śmietaną wymieszaną z żelatyną. Podajemy z dużym widelcem i ostrym nożem. Każdy kroi sobie taki kawałek na jaki ma ochotę. Może to być również pierś z kurczaka. Co położymy i czy położymy dookoła to już nasza sprawa.
Żelatynę należy rozpuścić w gorącej śmietanie. Po wyjęciu z pieca udziec schłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk, szynka gotowana, szynka szwarcwaldzka.
Udziec polewamy na osobnym półmisku a następnie po zastygnięciu śmietany przekładamy np. półmisek z wędliną. Bardziej doświadczeni mogą naszpikować udziec kawałkami zamrożonego masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 02.10.2013 10:43
cudownie podany :)
aisoglam 13.12.2012 12:13
Ładnie podane danie.
Beata61 13.12.2012 08:41
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak