Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto korzenne:
mąka pszenna 480 g
cukier drobny 140 g
masło 120 g
czekolada gorzka 60 g
nutella 60 g
śmietana 30% 150 ml
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat ½ łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat ¼ łyżeczki
jajko 4 szt.
cukier drobny 70 g
mleko 50 ml
kasza manna 3 łyżki
jajko 3 szt.
cytryna ½ szt.
Składniki dodatkowe:
polewa czekoladowa
czereśnie 150 g
twaróg 250 (półtłusty)
kardamon ½ mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta rozpocząć od przygotowania ciasta korzennego. W małym garnku umieścić połowę śmietany 30 %, nutellę, masło, gorzką czekoladę, cukier i kakao. Podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż składniki się połączą (nie gotować). Odstawić na 10 minut.
Krok 1 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
2
Do misy przesiać mąkę pszenną. Dodać do niej proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, imbir oraz gałkę muszkatołową.
Krok 2 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
3
Przestudzoną masę czekoladową przelać do większej misy. Dodać do niej żółtka oraz składniki sypkie. Wymieszać.
Krok 3 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
4
Połączyć z pozostałą śmietaną i odstawić na kilka minut.
Krok 4 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
5
W międzyczasie przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem.
Krok 5 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
6
Dodać do niej twaróg rozgnieciony widelcem, mleko, kaszę mannę oraz sok wyciśnięty z cytryny. Połączyć składniki.
Krok 6 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
7
Z wszystkich białek ubić sztywną pianę. ⅓ ubitej piany wmieszać delikatnie w masę serową, a pozostałą część - w przygotowane ciasto korzenne.
Krok 7 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
8
Kwadratową formę o boku około 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta korzennego, całą masę serową i pozostałe ciasto korzenne. Na wierzchu rozłożyć zamrożone czereśnie. Formę z ciastem ustawić w większej formie, wypełnionej do połowy gorącą wodą.
Krok 8 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto
9
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 60 minut. Po wystudzeniu wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową.
Krok 9 - Korzenniak z masą serową, czereśniami i polewą czekoladową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 27.01.2013 13:15
Bardzo apetyczne.
malaczarna23 24.01.2013 19:37
przepyszne ciasto
adelajda 22.12.2012 07:49
super !
treonina 18.12.2012 21:58
świetne!
Gosia40 17.12.2012 18:15
Piękne ciacho
Agnieszka_B 15.12.2012 23:11
Czasem uda mi się zrobić ciacho, które i fajnie wygląda i pysznie smakuje ;) Dziękuje za pozytywne komentarze :)
MAR3STA 15.12.2012 17:42
świetne w każdym calu
IZABELA29 13.12.2012 11:10
doskonałe ciasto
Joanna46 13.12.2012 09:15
Fajne.
Mysiunia 13.12.2012 08:24
ciasto wygląda przepięknie! bardzo aromatyczny przepis :)
monisia1977 13.12.2012 06:30
dobre
miroslawa 13.12.2012 06:06
fantastyczne, zabieram ze sobą
aisoglam 12.12.2012 22:45
Bardzo ładnie się prezentuje to ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak