Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
margaryna 1/2 kostki
cukier waniliowy 1
drożdże 5 dag
cukier 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
jajko 2 sztuki
masa makowa

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa

Mąkę, margarynę oraz jeden cukier waniliowy wykładamy na stolnicę i siekamy razem.

Resztę składników umieszczamy w garnku lub misce, rozrabiamy na rozczyn i dodajemy do posiekanych na stolniczce składników. Dokładnie rozmieszamy, wyrabiamy ciasto i tak przygotowane odkładamy na min. 1h do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą część na dosyć cienką warstwę. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w roladę, którą następnie zawijamy dość ściśle w papier do pieczenia. Podobnie robimy z dwoma pozostałymi kawałkami. Tak przygotowane rolady wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Brenia 12.12.2012 17:19
Z moich obserwacji wynika, że trzeba je tak ściśle zawinąć w papier by się nie rozwinął w trakcie pieczenia. Chociaż też mi się zdarza, że się rozejdzie i wtedy ciasto się rozchodzi..
Anna133 12.12.2012 16:58
masz jakiś patent by ciasto nie pękało ?
malaczarna23 12.12.2012 16:56
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak