Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini tartaletki szarlotkowe

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 160 gram
cukier 1 łyżka
sól 1 szczypta
masło 85 gram
woda 6 łyżek
masło 1 łyżeczka
jabłka 5 sztuk
cynamon 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
wanilia 1 sztuka
cukier brązowy 1/2 szklanki
mąka pszenna 60 gram
cukier brązowy 1/4 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
masło 2 łyżki
orzechy włoskie 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini tartaletki szarlotkowe

Ciasto:

1. Wymieszaj 160 g mąki, 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukiru w dużej misce.

2. Dodaj 85 g masła i przy pomocy mieszadła do ciasta albo widelca, rozdrobnij masę, aż będzie w konsystencji przypominać gruby piasek.

3. Wlej lodowatą wodę i szybko uformuj kulę.

4. Spłaszcz ciasto i zawiń w folię spożywczą.

5. Włóż do lodówki na około 30 do 60 minut. Jeżeli masz mało czasu, włóż ciasto do zamrażarki na około 15 minut.

Nadzienie:

1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (orzechy, 1 łyżeczka stiopionego masła, jabłkła pokrojone w małą kostkę,1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczka imbiru w proszku, ziarenka z wanilii i 1/2 szklanki cukru brązowego (jeżeli nie masz, dodaj troszkę mniej białego).

2. Odłóż na bok, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Kruszonka:

1. Zmieszaj 60 g mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli.

2. Wlej rozpuszczone 2 łyżki masła i raz jeszcze wszystko dokładnie zamieszaj, aż powstanie dość drobny piasek.

3. Odłóż na bok, aby masło lekko stężało.

Tartaletki:

1. Rozwałkuj ciasto.

2. Wytnij kółka wykrawarką do ciastek.

3. Posmaruj lekko blaszkę do tartaletek stopionym masłem albo oliwą w spreju.

4. Wyłóż foremkę kółkami z ciasta i do środka połóż masę jabłkową.

5. Wierzch posyp kruszonką.

6. Jeśli kruszonka zbiła się w duże grudki, lekko ją rozkrusz.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 25 minut.

8. Pamiętaj, że czas zawsze może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości oraz grubości tartaletek.

9. Kiedy mini ciasteczka nabiorą lekko złotego koloru, wyjmij je z piekarnika i ostudź na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.05.2017 18:28
Chętnie sie skuszę na takie
cookingangelika 17.02.2017 10:44
pyszności :)
IZABELA29 04.02.2017 17:05
Pysznie wygladają
sezamek 05.10.2016 12:16
bardzo fajne
Grazyna0211 30.06.2016 10:54
smaczny deser
MAR3STA 22.04.2016 16:58
Pyszny deser
IZABELA29 30.11.2015 10:45
i szybko by znikły zapewne
Ada-Gaba 14.06.2015 19:46
super ciasteczka
IZABELA29 04.12.2014 08:59
chętnie takie zrobię dla swoich dziaciaków
kasia.s 03.11.2014 15:04
Pyszności :)
kate.500 03.11.2014 08:11
pyszne deserki
as28 31.10.2014 18:45
mniam mniam
ben-ka 26.10.2014 09:54
apetyczne!
Aleksandra/Olcia 31.08.2014 18:06
małe pychotki
pestka 29.05.2014 09:43
bardzo smaczny deser
ben-ka 24.05.2014 10:20
Mnie z pewnością by smakowały.
AGNIESZKA144 03.03.2014 06:41
fajne ciastka
as28 22.01.2014 13:31
mniam mniam
anusq18
anusq18 05.01.2014 19:00
smakowicie wygląda
maciek7 29.11.2013 20:42
przepyszne
pawlito 18.11.2013 11:07
nie jadłem ale chyba wypróbuję
hahanka 23.10.2013 15:17
wyglądają bardzo smacznie
SylwiaMagdaSabin 14.09.2013 22:06
robiłam takie
Marta1 21.08.2013 22:50
rewelacyjny przepis:)
wedith1 08.08.2013 09:05
Fajnie zrobiony opis przygotowania, krótko zwięźle i w podpunktach :) Przepis super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak