Mini tartaletki szarlotkowe

Mini tartaletki szarlotkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    160 gram
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    85 gram
  • woda

    6 łyżek
  • masło

    1 łyżeczka
  • jabłka

    5 sztuk
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • wanilia

    1 sztuka
  • cukier brązowy

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    60 gram
  • cukier brązowy

    1/4 szklanki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto:

1. Wymieszaj 160 g mąki, 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukiru w dużej misce.

2. Dodaj 85 g masła i przy pomocy mieszadła do ciasta albo widelca, rozdrobnij masę, aż będzie w konsystencji przypominać gruby piasek.

3. Wlej lodowatą wodę i szybko uformuj kulę.

4. Spłaszcz ciasto i zawiń w folię spożywczą.

5. Włóż do lodówki na około 30 do 60 minut. Jeżeli masz mało czasu, włóż ciasto do zamrażarki na około 15 minut.

Nadzienie:

1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (orzechy, 1 łyżeczka stiopionego masła, jabłkła pokrojone w małą kostkę,1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczka imbiru w proszku, ziarenka z wanilii i 1/2 szklanki cukru brązowego (jeżeli nie masz, dodaj troszkę mniej białego).

2. Odłóż na bok, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Kruszonka:

1. Zmieszaj 60 g mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli.

2. Wlej rozpuszczone 2 łyżki masła i raz jeszcze wszystko dokładnie zamieszaj, aż powstanie dość drobny piasek.

3. Odłóż na bok, aby masło lekko stężało.

Tartaletki:

1. Rozwałkuj ciasto.

2. Wytnij kółka wykrawarką do ciastek.

3. Posmaruj lekko blaszkę do tartaletek stopionym masłem albo oliwą w spreju.

4. Wyłóż foremkę kółkami z ciasta i do środka połóż masę jabłkową.

5. Wierzch posyp kruszonką.

6. Jeśli kruszonka zbiła się w duże grudki, lekko ją rozkrusz.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 25 minut.

8. Pamiętaj, że czas zawsze może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości oraz grubości tartaletek.

9. Kiedy mini ciasteczka nabiorą lekko złotego koloru, wyjmij je z piekarnika i ostudź na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (49)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

24.05.2017 18:28
Chętnie sie skuszę na takie

cookingangelika

17.02.2017 10:44
pyszności :)

IZABELA29

04.02.2017 17:05
Pysznie wygladają

sezamek

05.10.2016 12:16
bardzo fajne

Grazyna0211

30.06.2016 10:54
smaczny deser

MAR3STA

22.04.2016 16:58
Pyszny deser

IZABELA29

30.11.2015 10:45
i szybko by znikły zapewne

Ada-Gaba

14.06.2015 19:46
super ciasteczka

IZABELA29

04.12.2014 08:59
chętnie takie zrobię dla swoich dziaciaków

kasia.s

03.11.2014 15:04
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat