Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
25 dag -
jajko
1 sztuka -
śmietana kwaśna
4,5 łyżki -
mąka
1 łyżka -
cukier
3 łyżeczki -
margaryna
1 łyżka -
cukier puder
do posypania -
drożdże
1/4 kostki -
żółtka
2 sztuki
Sposób przygotowania
Po tym okresie na stolnice wykładamy mąkę (25 dag), 3 żółtka i 1 białko. Dodajemy także nasze drożdze, łyżkę margaryny oraz 3,5 łyżki śmietany. Z tym wszytskich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut by nam wyrosło.. Wałkujemy, na grubość średnio pół centmentra, za pomoca szklanki wycinamy kółka, zaś dziurkę w środku wyciskanmy za pomoca nakrętki od napoju.
Smażymy na głębokim tłuszczu w garnku, z każdej strony na rumiany kolor. Po wyciągnieciu z garnka najlepiej położyć na papierowej chusteczce by odsączyć tłuszcz. Wszytsko posypujemy na koniec obficie cukrem pudrem.
Komentarze (5)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
Alex_M
03.07.2013 19:27dianix
06.05.2013 23:41Ewelina47
11.12.2012 12:50Adamorek
11.12.2012 12:40Botwinka
11.12.2012 11:53