Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki -bez sera

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
jajko 1 sztuka
śmietana kwaśna 4,5 łyżki
mąka 1 łyżka
cukier 3 łyżeczki
margaryna 1 łyżka
cukier puder do posypania
drożdże 1/4 kostki
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki -bez sera

Na początku zajmujemy się drożdzami, które rozcieramy z cukrem (kryształ) by stały się płynne. DO nich dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, następnie łyżkę mąki . Wszytsko ze sobą dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Po tym okresie na stolnice wykładamy mąkę (25 dag), 3 żółtka i 1 białko. Dodajemy także nasze drożdze, łyżkę margaryny oraz 3,5 łyżki śmietany. Z tym wszytskich składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut by nam wyrosło.. Wałkujemy, na grubość średnio pół centmentra, za pomoca szklanki wycinamy kółka, zaś dziurkę w środku wyciskanmy za pomoca nakrętki od napoju.


Smażymy na głębokim tłuszczu w garnku, z każdej strony na rumiany kolor. Po wyciągnieciu z garnka najlepiej położyć na papierowej chusteczce by odsączyć tłuszcz. Wszytsko posypujemy na koniec obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 03.07.2013 19:27
pyszne oponki
dianix 06.05.2013 23:41
PASOWAŁOBY ZROBIC
Ewelina47 11.12.2012 12:50
z serem czy bez ja i tak je uwielbiam
Adamorek 11.12.2012 12:40
niezłe
Botwinka 11.12.2012 11:53
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak