Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z dużą ilością kiełbasy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa 40 dag
ziemniaki 4
seler 1
żur 500 ml
bulion 300 ml
ziele angielskie 4
Liść laurowy suszony Prymat 2
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
cebula 1
masło do smażenia
marchewka 2

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z dużą ilością kiełbasy

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki takie jak do zupy.
Krok 1 - Żurek  z dużą ilością kiełbasy foto
2
Seler kroimy w kostkę, a marchewki w plasterki. Do garnka wlewamy bulion (ja użyłem gotowanego na kościach króliczych). Wrzucamy warzywa oraz przyprawy ziołowe. Garnek dopełniamy wodą, pamiętając o tym, żeby zostało miejsce na zakwas żurowy. Całość zagotowujemy.
Krok 2 - Żurek  z dużą ilością kiełbasy foto
3
Do gotującego się wywaru dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Krok 3 - Żurek  z dużą ilością kiełbasy foto
4
W międzyczasie na łyżce masła szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.
Krok 4 - Żurek  z dużą ilością kiełbasy foto
5
Gdy warzywa w zupie będą miękkie wlewamy żur (ja użyłem tego zrobionego wg przepisu „http://www.doradcasmaku.pl/przepis/260753/zur-czosnkowy-na-raz.html”). Zagotowujemy i dodajemy usmażoną cebulę. Chwilę trzymamy na ogniu i gotowe.
Krok 5 - Żurek  z dużą ilością kiełbasy foto
6
Smacznego.
Krok 6 - Żurek  z dużą ilością kiełbasy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 03.02.2013 13:30
uwielbiam
Botwinka 11.12.2012 17:49
super
Izabela/bella81 11.12.2012 09:18
bardzo lubię żurek :) narobiłeś mi apetytu...
Klausia 11.12.2012 00:27
robię dokładnie tak samo :D
ziutula
ziutula 10.12.2012 23:52
taki żurek kiełbasiany wystarczy jako danie główne z bułeczką...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak