Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy zakwas buraczany do świątecznego barszczu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 2 kg
czosnek 6 ząbków
chleb razowy 1 kromka
woda 2 litry
sól 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy zakwas buraczany do świątecznego barszczu

Surowe buraki czerwone dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki; wkładamy do czystego słoika, co jakiś czas przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Na koniec, po zalaniu wodą dodajemy 1 kromkę chleba razowego na zakwasie - ja owijam w nową gazę wtedy mam pewność, że chleb się nie rozpuści.
Tak przygotowany słój przykrywamy gazą lub folią , odkładamy w ciepłe miejsce na kilka dni.

Po kilku dniach wyjmujemy chleb z zakwasu a gdy zobaczymy, że na wierzchu jest piana to należy ją najpierw usunąć, a następnie klarowny, rubinowoczerwony, pachnący czosnkiem i ziołami kwas buraczany zlać do zakręcanych butelek. Można go przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 04.03.2013 13:55
U mnie na Wielkanoc barszcz czerwony
Stenka 01.03.2013 07:51
robię też tak
agnieszkalider 17.12.2012 22:57
rewelacja i bez konserwantów
kochanyptysiu 10.12.2012 21:40
Dzięki za przepis
gosia56 10.12.2012 20:54
robię podobnie
miszelka 10.12.2012 20:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak