Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort grysikowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 45 dag
miód 2 łyżki
jaja 2 szt
cukier puder 1 szkl
margaryna 125 g
masło 250 g
margaryna 125 g
cukier puder 1 szkl
mleko 1 l
kasza manna 8 łyżek
aromat migdałowy 1 łyżeczka
woda 0,5 szkl
rum 0,5 szkl
cukier waniliowy 0,5 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort grysikowy

Z mąki, miodu, jaj, cukru pudru, sody oczyszczonej i 125 g margaryny zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, rozwałkować i umieścić na 3 natłuszczonych i obsypanych bułką tartą blaszkach. Piec w temp. 180 st C

Ugotować grysik - gotować mleko, dodać kasze mannę, mieszać i gotować jeszcze chwile, aż zgęstnieje. Wystudzić.

Masło i margarynę miksować z cukrem pudrem, dodając stopniowo ugotowany zimny grysik + olejek migdałowy



Upieczone placki nasączyć (u mnie to przegotowana woda z rumem i cukrem waniliowym..) przełożyć masą i posypać cukrem pudrem.

Ciasto można przygotować wcześniej przed planowanym podaniem, aby lekko nawilgło..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.01.2013 09:39
niestety jeszcze nie jadłam, ale wygląda wspaniale :) nic tylko go zjeść :)
MAR3STA 10.01.2013 17:53
wspaniały tort
rutynka 10.01.2013 12:11
kradnę przepis:)
smakoszek 30.12.2012 22:28
pyszne ciasto
EmciaPichci 17.12.2012 16:52
mniamuśny ;)
Papryczka 10.12.2012 17:16
apetyczny
Bernadeta1 10.12.2012 11:16
lubię krem grysikowy a tort super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak