Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur czosnkowy na raz

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 6 łyżek
czosnek ząbki 5
woda 400 ml
majeranek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żur czosnkowy na raz

Do słoika półlitrowego wsypujemy mąkę żytnią typu 2000. Dodajemy majeranek i wlewamy chłodną przegotowaną wodę – około ½ szklanki. Mąkę i majeranek dokładnie mieszamy z wodą. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Dolewamy gorącej wody tyle, aby słoik był pełny. Żur przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni , aż się ukisi. Kiszony będzie miał kwaśny, a zarazem lekko słodkawy smak.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 11.12.2012 09:20
Z takiego zakwasu musi wyjść pyszny żurek.
Henryka2 10.12.2012 17:18
Nie ma nic lepszego niż domowowy zakwas.
ziutula
ziutula 10.12.2012 13:35
i taki zakwas jest naj...
aisoglam 09.12.2012 22:46
Fajny przepis :)
pacpaw 09.12.2012 22:15
dodam, że ten zakwas do zupy. Przepis na zupę dodam jutro :o)
babajaga1969 09.12.2012 22:14
swojsko dobry żurek :))
Magda24 09.12.2012 22:00
lubię kwaśne zupy :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak