Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki-Smak lata

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
margaryna 20 dag
cukier puder 5 dag
cukier waniliowy pół opakowania
żółtko jajek 2 sztuki
sól szczypta
tłuszcz do formy
śmietana 30% 1 opakowanie
maliny świeże lub mrożone kilkanaście sztuk
truskawki świeże kilkanaście sztuk
winogrona zielone 1 kiść

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki-Smak lata

Schłodzone masło posiekać z mąką. Dodać cukier waniliowy, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, owinąć je folią; włożyć je do lodówki na 30 minut. Ciasto schłodzone podzielić na kawałki, rozwałkować. Placuszki wykładać do natłuszczonych form (nadmiar ciasta odrywać). Ciasto docisnąć do brzegów i dna foremek, nakłuć widelcem. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach C.
Gdy babeczki będą gotowe i ostudzone, dodać ubitą z cukrem pudrem (do smaku) śmietanę 30%. Na śmietanie układać owoce.
Babeczki przechowywać w chłodzie, a najlepiej od razu zjeść ;)
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 09.12.2012 14:49
wyglądają bardzo apetycznie:)
manaika 09.12.2012 14:39
pycha, mogę jeść cały rok!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak