Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

blok czekoladowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 gram
woda 0,5 szklanki
mleko w proszku 400 gram
cukier 1 szklanka
kakao 6 łyżek
herbatniki 450 gram
orzechy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: blok czekoladowy

Przepis łatwy i prosty - jak dla mnie słodkie na maksa - kawałeczek zjedzony i mam dość :)


Do garnka wlewamy wodę i wrzucam masło, podgrzewam aż masło się roztopi.
Dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się roztopi.
Dodajemy kakao, mieszamy a potem odstawiamy by masa przestygła.
Herbatniki przekładamy do woreczka (kilka odkładamy na bok) i za pomocą tłuczka rozgniatamy na drobno. ja po prostu gniotłam w rękach. Połowę takich pokruszonych herbatników wkładamy do miski.
Dodajemy masę kakaową (może być ciepła) i mleko w proszku. Miksujemy za pomocą miksera.
Dodajemy resztę ciastek, bakalie i mieszamy łyżką (masa dość gęsta).
Formę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy masę. Najpierw troszkę i dociskamy, a potem dokładamy resztę. oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pomyliła - dałam na szybko sreberko - wszystko ok ale czasami trzeba było odklejać ;p
Ważne by masę dobrze docisnąć!
Dociskamy z wierzchu i wkładam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i kroimy blok czekoladowy na kawałki :)

Polecam jako świetny prezent pod choinkę dla najbliższych :-)

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.12.2012 08:53
smakowity
Poison1988 10.12.2012 14:45
palce lizać!
GosiaSz 09.12.2012 19:21
polecam - mufiki przygotuję jako prezent dla znajomych na święta :) teraz robiłam na spróbowanie czy faktycznie dobry wychodzi :)
wyattearp 09.12.2012 16:46
UWIELBIAM BLOK
Szefowica 09.12.2012 14:12
mniaaaam!
DOROTA/PATI197799 09.12.2012 14:05
przepyszny
Botwinka 09.12.2012 14:04
pyszny
Habibi 09.12.2012 14:04
Robię podobny i także w muffinkowych foremkach ;)
mikrusiak 09.12.2012 13:49
wow... aż ślinka cieknie...:)
cooleczka 09.12.2012 13:35
cos dla mnie
1j1o1l1a1 09.12.2012 13:17
zawsze robiłam, ale od kiedy masło i mleko w proszku nie to , co kiedyś, nie wychodzi już taki ścisły , ale nadal...pyszny :)
Goya 09.12.2012 13:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak