Klopsiki Eli w sosie pomidorowym

Klopsiki Eli w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe lub wieprzowe

    70 dkg
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek świeży-może być więcej

    2 ząbki
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • bułka tarta pikantna

    2 łyżki
  • olej do smażenia

    do głębokiego smażenia
  • czosnek

    4 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • Kucharek - uniwersalna

    do smaku
  • przyprawa do zup Kucharek

    do smaku
  • margaryna

    2-3 łyżki
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka ostra mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wymieszać z posiekaną cebulą,czosnkiem,solą,pieprzem,jajkami(gdy jest za rzadkie dodać trochę bułki tartej),uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć na oleju w małym rondlu z obu stron(olej powinien sięgać do połowy klopsików)na rumiano.

Posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na margarynie,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Do gotującego sosu wrzucić klopsiki i na chwilę zostawić. Smacznego!

Ja podałam klopsiki z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

24.12.2012 10:11
przepyszne:)

angelika14

14.04.2012 19:05
pyszne klopsiki

Rybciia

24.09.2011 19:31
pycha

oliwkowa

08.07.2011 21:36
Mniam

ZEWA

16.05.2011 10:22
lubię, lubię i już

Ewa111

05.12.2010 16:24
robię podobne ,są smaczne

Islanzadi

26.10.2010 00:09
Bardzo lubię takie klopsiki :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat