Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Shoarma w ostrym sosie pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 1 szt
shoarma 300 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
papryczka chilli 1/5 szt
sos sweet cheili 2 łyżki
papryka czerwona 1/4 szt
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
woda 4 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Shoarma w ostrym sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Na patelni podsmażam shoarmę, w rondelu rozgotowuję podmidora i za pomocą widelca ugniatam go na jednolitą masę (ja do tego przepisu wykorzystuję szypułki odkładane przy robieniu pomidorów suszonych).
Krok 1 - Shoarma w ostrym sosie pomidorowym foto
2
Do miękkich pomidorów dorzucam paprykę pokrojoną w kostkę i stale mieszam. Jak warzywa będą miękkie dodajemy czosnek, sos sweet chili, pokrojona chilli (z pestkami), koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę (przyprawa), wodę i mieszamy. Jeśli chcemy podawać jako sos można dodać więcej wody, jeśli na np. bułce czy hamburgerze to mniej.
Krok 2 - Shoarma w ostrym sosie pomidorowym foto
3
PROPOZYCJA PODANIA
Ja wykorzystałam sos do podania go z ziemniakami i groszkiem. Wtedy bardziej użyteczna jest wersja płynna. Sosem polałam ziemniaki, mięso położyłam obok.
Krok 3 - Shoarma w ostrym sosie pomidorowym foto
4
Danie można podawać też w miseczce, ozdobione listkiem szpinaku, do wyjadania łyżką lub maczania w nim tostów czy też bułeczek.
Krok 4 - Shoarma w ostrym sosie pomidorowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 08.12.2012 20:21
dobry dodatek
jasiek 08.12.2012 15:19
dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak