Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

comber króliczy 40 dag
papryka czerwona 2
boczek wędzony 20 dag
cebula 2
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
bulion 200 ml
śmietana 18 proc 200 ml
mąka pszenna 2 łyżeczki
topinambur 10 sztuk
smalec 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem

Kroki postępowania

1
Combry królicze marynujemy w „http://www.doradcasmaku.pl/przepis/257957/marynata-cebulowo-czosnkowa-do-krolika.html” przez całą noc. Różowe mięsko kroimy w kawałki.
Krok 1 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
2
Paprykę czerwoną obieramy i również kroimy w kawałki.
Krok 2 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
3
Boczek w półpaski, a cebulę w piórka. Na patelni rozpuszczamy smalec. Na gorący wrzucamy boczek. Chwilkę smażymy po czym dodajemy cebulę.
Krok 3 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
4
Smażymy do zarumienienia. Wtedy patelnię zdejmujemy z ognia, a dodajemy paprykę słodką oraz ostrą. Mieszamy i stawiamy na ogień.
Krok 4 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
5
Dodajemy pokrojone combry królicze.
Krok 5 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
6
Gdy mięso zbieleje wrzucamy paprykę.
Krok 6 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
7
Chwilę smażymy i podlewamy bulionem – można z kostki, ja użyłem tego wykonanego wg przepisu „http://www.doradcasmaku.pl/przepis/259376/rosol-z-krolika.html”. Dusimy kilkanaście minut.
Krok 7 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
8
Pod koniec z częścią sosu hartujemy śmietanę.
Krok 8 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
9
Zahartowaną mieszamy z mąką po czym wlewamy całość do mięsa. Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Krok 9 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
10
Topinambur obieramy z brudnej skórki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy podobnie jak ziemniaki.
Krok 10 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
11
Combry królicze podałem z ugotowanym topinamburem. Smacznego.
Krok 11 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 11.12.2012 18:26
może się powtarzam, ale po raz kolejny piszę, że jesteś mistrzem przygotowywania mięsnych potraw;)
Katarzyna/kate1980 09.12.2012 20:42
super
aginaa 09.12.2012 20:06
cudowne
caralajna 08.12.2012 18:39
dla mnie przygotowanie królika to wyższa szkołą jazdy, :) a bulwy topinambura muszę wreszcie spróbować, bo z ogrodu trochę ich mam :)
misia53 08.12.2012 14:14
super przepis, szkoda tylko ,że swoich królików juz nie mam....
aisoglam 08.12.2012 11:14
Fajny przepis. Smak mięsa króliczego pamiętam z dzieciństwa :) Chyba czas odświeżyć ;)
sara1 08.12.2012 08:42
przepis ciekawy
Henryka2 08.12.2012 08:41
Przepis wart polecenia.Jesteś "królikowym" mistrzem.
treonina 07.12.2012 23:16
ten przepis zdecydowanie zasługuje na plusa! pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak