Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowe ptysie

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 125 ml
mleko 1 łyżka
woda 125 ml
masło 100 gram
sól 1 szczypta
cukier puder 1 łyżka
mąka 150 gram
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
ser cheddar 120 gram
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
masło 60 gram
pieczarki 500 gram
cebula 40 gram
jogurt naturalny 150 ml
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowe ptysie

Ciasto ptysiowe:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W sumie wyjdą dwie blachy, ale piecz je po kolei.

2. Aby przygotować ciasto na ptysie w rondelku wymieszaj 125 ml mleka z wodą, masłem, solą i cukrem pudrem.

3. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż doprowadzisz masę do wrzenia.

4. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z ognia i wsyp mąkę i zamieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto będzie miękkie.

5. Ponownie połóż rondel na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu jeszcze przez minutę ciągle mieszając.

6. Przełóż masę do miski i wbijaj kolejno po jednym jajku. Nie przestawaj mieszać drewnianą łyżą.

7. Teraz dodaj pieprz kajeński, gałkę muszkatołową i ¾ sera.

8. Kiedy masą będzie dobrze połączona, gładka i błyszcząca, przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm i zacznij wyciskać ptysie na blasze do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić około 3 cm pomiędzy każdym ptysiem, gdyż ciasto sporo urośnie.

9. Teraz wymieszaj żółtko z 1 łyżka mleka i posmaruj tym mixem ptysie.

10. Posyp ptysie serem.

11. Piecz 20 minut, aż ptysie będą suche i chrupkie na zewnątrz oraz miękkie w środku.

12. Upieczone ptysie odłóż na kratkę do ostudzenia.

Farsz:

1. Rozpuść masło na patelni, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu. Pamiętaj, aby czasami przemieszać grzyby, aby nie przywarły do patelni. Smaż, aż większość wody z ich odparuje.

2. Dodaj drobno posiekane szalotki. Smaż kolejne 2 minuty.

3. Dodaj jogurt naturalny i smaż kolejne 5 minut.

4. Pieczarki dopraw posiekaną natką pietruszki, pieprzem i solą oraz dodaj ser i wszystko dokładnie wymieszaj.

Ptysie:

1. Napełnić ptysie możesz na dwa sposoby.

2. Przy użyciu noża wytnij mały otwór w dnie ptysia i napełnij go farszem.

3. Możesz również użyć rękawa cukierniczego z końcówką do faszerowania pączków.

4. Najlepiej od razu podawaj, ale równie dobrze smakują na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 15.03.2017 11:46
co za pyszności
Klausia 11.03.2017 20:32
super przepis
pestka 19.11.2016 09:34
smaczna propozycja
MniamMniamA 17.11.2016 13:57
Ptysie są pyszne pod każdą postacią. Ja często przyrządzam z pastą z tuńczyka ! Muszę wypróbować Twój przepis !
MagdalenaIC 19.08.2016 21:52
Takich jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawy pomysł.
Klausia 30.07.2016 23:23
Ciekawy pomysł
Grazyna0211 13.03.2016 15:44
świetny pomysł
Izabela28 03.08.2015 15:30
aż ślinka leci:)
Malgorzata549 30.05.2015 07:59
ciekawy pomysł
as28 14.01.2015 10:48
super ptysie, nie jadłam takich
Maridka19 05.12.2014 09:46
Wow , ciekawy pomysł :) Muszę spróbować go zrobić :)
ben-ka 05.09.2014 12:15
Z chęcią bym spróbowała.
Grażyna13 10.08.2014 19:30
Ciekawy przepis :)
raspberry 09.08.2014 15:58
ciekawy przepis!
erym 21.07.2014 12:46
taki deser to rozumiem :P
agnieszka214 11.07.2014 21:00
ciekawy pomysl
Stenka 09.07.2014 17:37
ciekawy ten przepis
stokrotka 15.01.2014 17:24
świetny pomysł
as28 09.12.2013 20:20
fajny przepis
maciek7 20.11.2013 20:49
super przepis
Aleksandra/Olcia 28.10.2013 17:52
rewelacyjny przepis
junox 04.10.2013 20:36
świetny pomysł:)
mela25 17.09.2013 13:01
ciekawy przepis
Kuchenka 22.06.2013 13:33
pewnie smaczne
IZABELA29 25.05.2013 13:00
takich jeszcze nie kosztowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak